Final Fantasy på tapeten...

Nu är det visserligen inte dagsfärska nyheter i skrivande stund, men det har varit ett antal intressanta utlåtanden i spelmedia om den legendariska spel-franchisen.

Till att börja med så uppmärksammades det för cirka två veckor sedan att Square-Enix redan registrerat domännamnet www.finalfantasyxiii-3.com, innan det att den trettonde delens uppföljare har släppts. Detta innebär antingen att de förväntar sig en pangsuccé, eller att det åtminstone ämnas lämna gott utrymme för en ytterligare uppföljare rent storymässigt. I annat fall rör dig sig bara om ett defensivt införskaffande av möjliga framtida domäner.

Final Fantasy XIII-2 har för övrigt fått nya trailers lite titt som tätt och det officiella europeiska releasedatumet har avslöjats bli den 3:e februari.

Ett annat intressant uttalande som gjorts är att produktionen av både Final Fantasy Versus XIII och Final Fantasy Type-0 nu påstås "pågå till 100%", med allt vad nu detta skulle kunna tänkas innebära.

Appropå det så har det även tillkännagivits att Final Fantasy Type-0 faktiskt kommer att få en release via PlayStation Network, trots att spelet ligger på 2st UMD-skivor, vilket innebär att vi borde kunna räkna på en nedladdningsstorlek på mellan två och fyra gigabyte.

Sedan har det även offentliggjorts att Square-Enix ämnar släppas en HD-remake av Final Fantasy X för PlayStation 3 och PlayStation Vita.

...och sist, men inte minst, har det börjat släppas videos av gameplay från Theatrythm: Final Fantasy, varav den senaste innehåller klipp av klassiska Uematsu-godbitar såsom "One-Winged Angel", "Terra's Theme" och "Clash On The Big Bridge":


Musik 2011: Lou Reed och Metallica - Lulu

I februari detta år så hintades det att Metallica skulle påbörja ett inspelningsprojekt, som inte skulle vara 100% Metallica. Det tog därefter ett bra tag innan det uppdagades att detta skulle komma att röra sig om en kollaboration mellan ovan nämnda metalband och Lou Reed.

Resultatet av kollaborationen kommer senare i år att släppas i form av albumet betitlat Lulu. Detta blir då det första Metallica producerat sedan den mix- och master-mässigt misslyckade Death Metallic 2008, som var uppföljare till den produktionsmässigt experimentella St. Anger (som kom 2003). Ser man det på det sättet får man dock ha i åtanke att detta projektet inte kanske ses som ett nytt Metallica-album, utan som ett fristående alster som av en händelse råkar involverar Metallica.

Idag släpptes då det första offentligt lyssningbara från skivan, i form av en kort snutt från låten "The View". Det är svårt att säga mycket av blott ett kort klipp från en enstaka låt, därför väljer jag också att avslutningsvis bädda in snutten utan någon vidare kommentar:


Regionsfri Vita + Cave = episkt

Releasen av PlayStation Portable-uppföljaren, PlayStation Vita, börjar dra sig allt närmare. Så sent som idag rapporterar GameInformer.com ett stycke information som är mycket glädjande, nämligen att du kommer att kunna spela japanska, europeiska och amerikanska spel på samtliga Vita-konsoller, vilken med andra ord innebär regionsfrihet.

Om man pusslar ihop det stycket information med ett annat stycke information som Siliconera.com rapporterade tidigare i veckan, nämligen att japanska Cave håller på att utveckla en shooter specifikt för PlayStation Vita, då blir man väldigt glad, då spelet kommer att kunna spelas oavsett huruvida Cave väljer att lokalisera och/eller släppa det i väst.

Om Vita kommer att få fler unika shooters, alternativt få en del portar av redan existerande shooters... då har de bärbara iOS-prylarna plötsligt fått en utmanare till vad som kommer att kunna vara den aktuella, portabla shooter-plattformen.

Musik 2011: Opeth på Nyhetsmorgon

Den som var relativt morgonpigg under gårdagen hade kanske nöjet att notera att Opeth gästade TV4's Nyhetsmorgon och framförde ett par alster från deras väldigt snart kommande skiva Heritage.

De som ev. missade det, av någon anledning, behöver inte misströsta då framträdandet finns att beskåda via TV4-play:


Another World till iOS

Det är inte alla som under sin livstid lyckas med bedriften att producera något som bl.a. kallats "one of the most visionary and memorable games of its time.". Den franska spelutvecklaren Eric Chahi lyckades med den bedriften när han 1991 färdigställde sitt Another World.

Spelet har refererats som en stor influens hos många stora spelutvecklare, t.ex. Fumito Ueda (vars Ico är direkt influerat av Another World) och Goichi Suda (som bl.a. gjort Killer7 och Shadow of the Damned).

Spelet är onekligen en artistisk milstolpe i spelhistorien och är ett av de första riktigt cinematiska spelen med sitt säregna bruk av grafik, ljud och cutscenes:


En hel del spel på 90-talet råkade ut för att släppas under olika titlar på olika ställen i världen, så hos de som det för närvarande inte ringer någon klocka så släpptes Another World med namnet Out of this World i Nordamerika och som Outer World i Japan.

Redan 2006 portades spelet i form av en officiell 15-årsjubileumsutgåva, för att kunna vara kompatibel med modern hårdvara, men under förra veckan rapporterade flertalet spelsiter att en version kompatibel med din prefererade iOS-manick nu även är under utveckling.

Spelet brukar felaktigt ses som en föregångare till det nästan lika hyllade Flashback (och dess uppföljare Fade To Black), även om det kan ses som en spirituell sådan, då det onekligen finns en påtaglig influens och direkta likheter, utöver att det är samma utgivare (franska Delphine Software).

Spelet fick däremot en officiell uppföljare 1994, mot Chahi's vilja, i form av Heart of the Alien för Sega-CD, som utvecklades av Interplay.

Eric Chahi har sedan dess dock gjort det hyllade plattformsspelet Heart of Darkness, som kom 1998, och är nu aktuell med From Dust som nyligen släppts till Xbox 360 och PC och som snart även kommer att börja distribueras via PSN.

Batman, TV-spel och populärmusik

Batman: Arkham Asylum var ett av 2009 års mest hyllade spel och erhöll en tämligen skaplig mängd utmärkelser. I och med detta så är givetvis uppföljaren, det kommande Batman: Arkham City, oerhört efterlängtat.

Nu har utgivarna tagit samma väg som t.ex. God of War 3 och Mortal Kombat gjorde och ämnar släppa ett musikalbum med musik "inspirerad" av Batman: Arkham City. Skivan kommer innehålla nyskriven musik från bl.a. Coheed and Cambria och Serj Tankian och kommer ståtligt att betitlas Batman: Arkham City - The Album.


Så vitt jag vet har ingenting lyssningsbart i skrivande stund publicerats.

Skivan kommer att släppas parallellt med det faktiska soundtracket, komponerat av Ron Fish och Nick Arundel (som båda arbetade med musiken till Batman: Arkham Asylum), som i sin tur kommer att betitlas Batman: Arkham City - Original Score.

Utöver den självständiga releasen så kommer en digital download, inklusive ett extra exklusivt spår, att medfölja samlarutgåvan av Batman: Arkham City.

För den som är intresserad så kommer The Album att släppas den 4:e oktober och Original Score den 18:e oktober, båda via Water Tower Music.

Nendoroid Generation

Nendo är japanska för lera, typ. Nendoroid är en serie gulligt feldimensionerade plastfigurer gjorda av ett japanskt företag vid namn Good Smile Company. De har producerat figurer från diverse olika manga- och animeserier såsom Death Note, Fate/Stay Night, Black Rock Shooter med flera, samt spelserien Touhou.

Dessa små figurer skall nu få ett spel för PlayStation Portable vid namn Nendoroid Generation, där de gulliga plastversionerna av karaktärer från diverse franchises kan slåss mot varandra... och, om man skall tro denna trailer, även... dansa mot varandra:

 

Detta hade generellt inte varit något spel som intresserat mig, om det inte hade varit för den det officiella tillkännagivandet att spelet kommer att inkludera karaktärer från ovan nämnda Touhou Project, vars indie-utvecklade danmakushooters ligger mig varmt om hjärtat.

 

Spelet skall släppas i Japan 2012 och jag har svårt att tro att någon lansering i väst någonsin kommer att kunna vara aktuell.

 

Men det är nördig kuriosa och tämligen intressant att se Touhou-karaktärer förekomma i ett kommersiellt spel, som ges ut av inga mindre än Namco Bandai.


RSS 2.0