Another World till iOS

Det är inte alla som under sin livstid lyckas med bedriften att producera något som bl.a. kallats "one of the most visionary and memorable games of its time.". Den franska spelutvecklaren Eric Chahi lyckades med den bedriften när han 1991 färdigställde sitt Another World.

Spelet har refererats som en stor influens hos många stora spelutvecklare, t.ex. Fumito Ueda (vars Ico är direkt influerat av Another World) och Goichi Suda (som bl.a. gjort Killer7 och Shadow of the Damned).

Spelet är onekligen en artistisk milstolpe i spelhistorien och är ett av de första riktigt cinematiska spelen med sitt säregna bruk av grafik, ljud och cutscenes:


En hel del spel på 90-talet råkade ut för att släppas under olika titlar på olika ställen i världen, så hos de som det för närvarande inte ringer någon klocka så släpptes Another World med namnet Out of this World i Nordamerika och som Outer World i Japan.

Redan 2006 portades spelet i form av en officiell 15-årsjubileumsutgåva, för att kunna vara kompatibel med modern hårdvara, men under förra veckan rapporterade flertalet spelsiter att en version kompatibel med din prefererade iOS-manick nu även är under utveckling.

Spelet brukar felaktigt ses som en föregångare till det nästan lika hyllade Flashback (och dess uppföljare Fade To Black), även om det kan ses som en spirituell sådan, då det onekligen finns en påtaglig influens och direkta likheter, utöver att det är samma utgivare (franska Delphine Software).

Spelet fick däremot en officiell uppföljare 1994, mot Chahi's vilja, i form av Heart of the Alien för Sega-CD, som utvecklades av Interplay.

Eric Chahi har sedan dess dock gjort det hyllade plattformsspelet Heart of Darkness, som kom 1998, och är nu aktuell med From Dust som nyligen släppts till Xbox 360 och PC och som snart även kommer att börja distribueras via PSN.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0