Final Fantasy V till PSN

En förflyttning av geografisk hemvist har resulterat i ett litet avbrott i bloggverksamheten, men för att åter komma på rätt köl igen så kan man ju ta och uppmärksamma att det tillkännagivits att Final Fantasy V kommer att släppas på PlayStation Network och, enligt Siliconera.com, även i Europa.

För den som inte har spelet så tycker jag att det helt klart är värt att notera. För att snabbt sammanfatta min subjektiva erfarenhet av spelet så har man en tämligen tunn och krystad story att vänta sig men som dock kompenseras av ett briljant utförande av jobb-systemet och en riktigt respektabel svårighetsgrad.

Just den femte delen av Final Fantasy-serien är väl något forbisedd, delvis kanske just för att det har en medelmåttig historia och spelets huvudsakliga dragningskraft är möjligheten att skräddarsy sina pixel-protagonisters förmågor, men också kanske för att det har en något brokig release-historia jämfört med sina mer kända föregångare och uppföljare.

Originalet släpptes för Super Nintendo 1992, men enbart i Japan. Försök till översättning påbörjades och det var ursprunligen tänkt att släppas som Final Fantasy III i väst, för att kronologiskt följa releasen av  Final Fantasy IV som i väst fick heta Final Fantasy II. Dock slutfördes det aldrig vilket skall ha berott på att spelet inte ansågs vara tillräckligt "tillgängligt" för genomsnittliga spelare.

Ryktesvis gjordes det upp till tre ytterligare försök på att släppa spelet i väst, varav några till PC, men det blev aldrig något av med det. Istället så blev Final Fantasy V en milstolpe i emulerade sammanhang 1997, då det blev ett av de första spelet att få en komplett fan-gjord översattning när gruppen "RPGe" översatte och släppte en rom-patch för det.

En officiell översättning fick spelet dock 1999 när PlayStation-porten av spelet, gjord av det japanska företaget TOSE, översattes. Intressant nog släpptes spelet i olika konstellationer i alla regioner. Japanerna fick både den fjärde, femte och sjätte delen av Final Fantasy samlade i en release som hette Final Fantasy Collection. Amerikanerna fick en release som hette Final Fantasy Anthology som innehöll det femte och det sjätte spelet. Några år senare, 2002 fick även europeerna en release, som också fick heta Final Fantasy Anthology, som dock innehöll den fjärde och femte delen. Lagom förvirrat.

Manuset till PlayStation-porten ogillas dock av många, bl.a. för att en av huvudkaraktärerna fick en stereotypisk "pirat-dialekt", som jag personligen instämmer är rätt irriterande och är något som inte skall ha förekommit i originalmanuset.

2006-2007 släpptes en Game Boy Advance-port av spelet, som kreativt nog kallas Final Fantasy V Advance, i hela världen som även lade till en massa krimskrams som t.ex. nya jobb och super-dungeons.

I januari i år så släpptes det även på Wii Virtual Console i Japan och nu så väntar alltså en PSN-release för de som vill och har en PlayStation 3.

Mest nämnvärt är dock kanske att Final Fantasy V var det första Final Fantasy-spelet att få någon form av direkt uppföljare i form av den 4 episoder långa anime OVA:n Final Fantasy: Legend of the Crystals. Den utspelar sig 200 år efter spelet och har spelkaraktärernas ättlingar som protagonister. Serien visades i Japan och USA och har släppts enbart på VHS. Någon DVD-release för den entusiastiske samlaren kommer nog kanske aldrig, då serien generellt fick usel kritik.

Final Fantasy V är också en av de få äldre Final Fantasy-spel som inte fått någon remake, utan enbart portats till andra konsoller. Dock har folk på Square-Enix uttalat sig om att man funderar på en remake för 3DS, beroende på hur plattformen mottas och utvecklas.

Så har du inte redan köpt spelet och inte känner för att köpa det nu, så kan du ha möjligheten att vänta tills det släpps nästa gång.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0