Onödigt spelmusikaliskt vetande: old school TV-spelscover

Såhär under helgdagar är det oftast rätt få nyheter eller andra nämnvärdheter som sker i spel- eller musikindustrierna. Just detta har dock resulterat i en artikel på GameInformer.com som jag personligen tyckte var särdeles intressant.

NARC är ett gammalt arkad-spel från 1988 gjort av Williams Electronics. Spelet portades bl.a. till 8-bitars Nintendo och ett flertal hemdatorer och fick en remake/reboot 2005 för Xbox, PS2 och PC.

Det mest intressanta kring detta spel rör dess ledmodiv, komponerat av Brian Schimdt. Rockbandet The Pixies gjorde nämligen tydligen en cover på ledmotivet redan 1991 och släppte som B-sida till deras singel "Planet of Sound". Både Pixies version och NES-versionen av ledmotivet finns att lyssna på i GameInformers.com's artikel.

Det nämnvärda är ju att 1991 var långt innan Minibosses, MegaDriver eller några av de andra mer kända cover-banden "slog igenom" med att göra rock-versioner av TV-spelslåtar och måste säkerligen vara ett av de tidigaste förekommande exemplena på TV-spelsmusik i populärmusikaliska sammanhang i västvärlden. I Japan har ju TV-spelsmusiken brukats utanför sin kontext i koncertsammanhang eller liknande under en något längre tid.

Själv har jag aldrig spelat NARC och det är kanske inte ett av TV-spelsvärldens mest älskade eller ens kända ledmotiv, men det är onekligen ett stycke onödigt vetande utan dess like att lägga till sin repertoar.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0