TV-spel... som sport... i Sverige?

Det går att skriva inlägg, för inläggskrivandets skull, men jag strävar alltid efter ett visst mått av läsvärdhet. Det har i dagarna kommit uppdateringar om digitala re-releaser eller små uppdateringar på andra saker jag redan skrivit om och dessa ignorerar jag fullständigt för istället försöker belysa en annan tämligen kontemporär företeelse, få tabloid-giganten Aftonbladet, eller deras spelredaktion snarare, skryter idag med att de tänker köra e-sport live.

Närmare bestämt så anordnar Dreamhack idag en turnering i Starcraft II på kulturhuset i Stockholm till vilken spelare i världsklass har flugits in från hela världen. Prispotten skall ligga på 100000kr och pubilkintresset påstås vara enormt. Biljetterna såldes slut direkt och därför kommer turneringen även att visas på internet.

Starcraft brukar skämtsamt kallas för Sydkoreas nationalsport, men med nationell tv-övervakning och massiva sponsorpengar så går det inte förneka att det är en etablerad sport, även i folkhemmen. Skulle du få för dig att försöka fuska så riskerar du faktiskt fängelsestraff, så de tar onekligen spelet på blodigt allvar.

Aftonbladet menar i en av sina artiklar att Sverige av vissa hänvisas till som Europas Sydkorea. Allt är visserligen relativt, men det känns ändå som vi ännu inte riktigt där än, även om detta är ett starkt initiativ, både för att placera Sverige på kartan i e-sportkretsar och för att etablera e-sport som en potentiell publiksport i vårt kalla avlånga land.

För ett par år sedan då jag spelade datorspel i betydligt större utsträckning än jag gör nu så var det något föraktat och nördigt och att försöka kalla något som inte involverar någon större fysisk ansträngning för sport var otänkbart, men tiderna förändras givetvis... eller gör de det?

Kommer vi om några år kunna få våra favoritprogram inställda för direktsända matcher i Starcraft II, eller kommer detta att förbli en företeelse som blomstrar i andra kulturer och som i vårt land enbart frodas hos den mer nischade publiken? Men det är klart, för den som inte spelat spelet, eller är särskilt insatt i datorspelskulturen måste det te sig lika kryptiskt som cricket är för den breda massan.

Aftonbladet tänkte iallafall samtidigt passa på att hålla en debatt ifall svenskar anser att datorspel kan räknas som en sport, där vi får se hur pass mycket konservatismen visar sitt fula tryne i detta land. Utfallet kan iallafall bli tämligen intressant att se.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0