Musik 2011: Mors Principium Est

För ett par månader sedan så uppdagades det att de båda gitarristerna i det finska metalbandet Mors Principium Est hade hoppat av och om inga ersättare kunde hittas så riskerade de att splittras. Tidigare i veckan så rapporterades det dock att en gitarrist har rekryterats och att detta nu även har resulterat i en försmak på nytt material:

 

Som jag nämnde i det förra inlägget om Mors Principium Est så är bandets debutskiva Inhumanity från 2003 en klar personlig favorit. Det är givetvis med stor nyfikenhet som det inväntas hur det kommer att låta med nya gitarrister och det är väl ingen tvekan om att det första smakprovet ger en klar At The Gates-vibb, på gott och ont.

 

At The Gates och deras geografiska genre-kamrater som In Flames och Dark Tranquillity har ju både myntat och etablerat den svenska melodiska dödsmetallen under 90-talet. Det är en genre som har sin otvivelaktiga charm, men som såhär 20 år senare riskeras att kännas både mättad och uttjatad. Dock kommer det alster med jämna mellanrum som både visar på att genren faktiskt ännu inte är till leda uttjatad och att den heller inte behöver "förnyas" eller spädas med inslag från andra genrer för att kunna fungera eller kännas aktuell.

 

Huruvida Mors Principium Est kommer att lyckas göra just detta med två nya gitarrister återstår att se, men för de som håller bandets tidigare releaser varmt om hjärtat och ser bandet som en underskattad och ofta förbisedd konstellation i metalkretsar så är detta i vilket fall som helst glädjande nyheter.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0