NGP-uppdatering

För att bibehålla relevans samt för att tillfredsställa mitt eget pedanteri, så tänkte jag än en gång göra en uppföljning på ett tidigare inlägg i ett försök att hålla fakta aktuell och korrekt.

GameInformer.com har ett uttalande från Sony (som i sin tur kommer från en annan källa), där de nämner hur de ställer sig till dilemmat med spelkompabilitet p.g.a. avsaknad av UMD-läsare på den kommande konsollen. Dessvärre har de inget överraskande att säga.

De menar på att gamla UMD-spel kommer att kunna släppas, på nytt, för den nya formen av lagringsmedia och att de jobbar för att få fler utvecklare att släppa sina spel även för digital distribution (vilket ibland kanske kan vara knepigt då t.ex. enstaka spel levereras på flera skivor, vilket innebär en sammanlagd filstorlek på över 1.8gb, om skivorna är dual layer), men tillägger också att en del spel helt enkelt inte kommer att kunna spelas på NGP alls.

De två "lösningarna" som presenteras innebär antagligen att spelen måste köpas än en gång, vilket visserligen är bättre än inget, men om det rör spel du kanske redan äger så innebär det enbart extra vaddering i Sonys/utvecklarnas/distributörernas plånböcker för varor du redan betalat för. Den relevanta frågeställningen är då hur många gånger det är motiverat att betala för samma produkt, även om vi antagligen kanske kan vänta oss lite bonus-features, marginellt nytt content och i bästa fall en och annan teknisk uppgradering och finputsad grafik för några av re-releaserna.

Det huvudsakliga dilemmat, ur ren konsumentsynvinkel, rör dock kanske inte de spel man redan äger, då de alltid kommer kunna spelas på den befintliga PlayStation Portable man har (så länge den är i fungerande skick), utan rör snarare spel som i skrivande utvecklas och ämnas släppas för den för studen aktuella, men mycket snart tekniskt föråldrade hårdvaran.

Exempel på några stora titlar som kommer till PSP1 är ju t.ex. Final Fantasy IV: Complete Collection (som f.ö. fått europeiskt release-datum 19 april) och Dissidia 012 Final Fantasy. Är det värt pengar att köpa dessa till den nuvarande PSP:n eller kan man lika gärna vänta på att de släpps för NGP:s format, om man nu ändå tänkt skaffa en NGP när den kommer?

Bl.a. så har försäljningen av Nintendos befintliga DS tydligen minskat något, vilket är föga förvånande när 3DS snart kommer och man antagligen hellre väntar några månader och lägger pengarna på denna. För de som befinner sig högst upp i samhällets näringskedja rör det väl sig för struntsummor, men för den likväl engagerade men kanske inte lika välbärgade entusiasten kan det vara händigt att kunna göra lite mer långsiktiga och sunda investeringar och på så vis även bättra på sina chanser att samtidigt kunna betala elräkningen i år.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0