Ett gammalt bortglömt IP (Carmageddon) reser sig ur graven

Det råder inga tvivel om att det är reboot:sens tidsålder vi lever i just nu. En reboot, för den som inte är bekant med uttrycket i mediasammanhang, syftar på när man inser att man inte kan komma på något nytt att producera utan väljer att ta ett gammalt varumärke och "börja om från början" och låtsas om som att allt tidigare som producerats aldrig har hänt och därmed kan man i princip ändra precis allt men fortfarande sälja det som ett känt och älskat varumärke.

Kända exempel på reboots är t.ex. Batman Begins, den kommande Spiderman-filmen, det kommande Tomb Raider-spelet, Heroes of Might and Magic V med många fler.

Nu är det, så vitt jag vet, inte sagt om det spelet jag syftar på tekniskt sett är en reboot eller en uppföljare och jag vet faktiskt inte ens om det skulle vara relvant. Men det jag försöker komma till är att den kultförklarade spelserien Carmageddon kommer att få ett nytt spel betitlat Carmageddon Reincarnation, utvecklat av de ursprungliga upphovsmännen på Stainless Games.

Det första Carmageddon-spelet kom 1997 för DOS och var ursprungligen tänkt att använda sig av Mad Max-licensen, men när det inte gick så var det istället tänkt att vara ett officiellt spel baserat på kult-filmen Death Race 2000 (med bl.a. Sylvester Stallone i en av huvudrollerna). När även detta sket sig blev det istället ett självständigt IP som fick titeln Carmageddon istället.

Principen för spelet är att det är ett racing-spel där du vinner genom att antingen ta dig först i mål, förinta dina motståndare eller döda alla fotgängare. Spelet lyckades med bedriften att bli hyfsat kontroversiellt (av relativt självklara anledningar), så pass att det till en början fick censureras i både Tyskland och Storbritannien samt blev helt bannlyst i Brasilien.

Lite kuriosa är att spelet även använde sig även av instrumentala versionen av låtar från Fear Factory's album Demanufacture som soundtrack.

Stainless Games gjorde så småningom en uppföljare, med den vitsiga titeln Carmageddon II: Carpocalypse Now. Ett tredje spel gjordes även, men av en annan utvecklare, Torus Games, vid namn Carmageddon: Total Destruction Racing 2000 som floppade rätt hårt och ganska effektivt tog död på Carmageddon-franchisen.

Fram tills nu det vill säga. Stainless Games har alltså lyckats återfå rättigheterna till namnet Carmageddon och kommer via digital distribution släppa ett fjärde officiellt spel. För den som spelade Carmageddon-spelen när det begav sig kan det kanske bli en nostalgifylld tripp bland pixligt våldsamma barndomsminnen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0