Ytterligare ett klassiskt IP's återupptas - X-COM

Som introduktion till detta inlägg vill jag hänvisa till föregående inlägg om att vi lever i reboot:sens tidsålder. I detta fall är det faktiskt betydligt mer relevant då jag faktiskt denna gång syftar på en regelrätt reboot.

E3 går av stapeln i nästa vecka, som säkert många vet, och inför detta evenemang är det mycket teasers, trailers och olika typer promotional-material som släpps. Spelet i fråga utannonserades redan under förra årets E3, men uppvisades igår igen i en ny fräsch trailer.

Spelet i fråga är rebooten av den legendariska X-COM-serien och spelet, givetvis tidsenligt betitlat som enbart XCOM, har övergett de taktiska rötterna och blivit en förstapersonsskjutare:

 

Det är med blandade känslor som man bevittnar vad som är ämnat att hända med franchisen. Första spelet kom 1994 till PC och hette ursprungligen UFO: Enemy Unknown och såg i sin lågupplösta härlighet ut ungefär på detta vis:

 

 

Givetvis skall man inte döma ut något på förhand bara för att det är annorlunda och trots all skepticism så bör det även påpekas att detta, oavsett vad, inte är tillfället då X-COM-franchisen potentiellt skiter sig.

 

Redan 1998 så övergav Microprose Software (som ursprungligen utvecklat orginalet tillsammans med Mythos Games och sedan själva tagit över varumärket med undantag för X-COM: Apocalypse som utvecklades av Mythos Games igen) spelens taktiska spelstil och gjorde en rymd-shooter vid namn X-COM: Interceptor som floppade rätt hårt. Tyvärr fick detta inte bli spiken i kistan för den tidigare hyllade spelserien utan 2001 så släppte Infogrames en tredjepersonsshooter vid namn X-COM: Enforcer som fick medioker kritik som bäst.

 

Spelet fick dock en triologi spirituella uppföljare mellan 2003 och 2007, utvecklade av ett företag vid namn Altar Interactive som i kronologisk ordning hette UFO: Aftermath, UFO: Aftershock och UFO: Afterlight.

 

Ett officiellt X-COM-spel är då iallafall nu under utveckling av 2K Marin, som är ett dotterbolag till 2K Games. De har tidigare främst gjort BioShock 2, vad jag vet. Av trailern att döma så blir det iallafall ingen stereotypisk over-the-shoulder-shooter där man spelar en steroidpumpad supersoldat, vilket känns betryggande, så vem vet, det kan kanske finnas en ny fräsch vinkel att angripa X-COM-namnet med positivt resultat. Drömmen för anhängarna vore ju givetvis att få en officiell titel som återgår till seriens rötter, men det är kanske inte förenligt med dagens konsollorienterade casual-spelande, utan passade bättre när PC:n var en spelplattform på sina egna villkor.

 

Det är i vilket fall ändå lite värmande att det finns någon någonstans i dagens spelindustri som ännu inte har glömt bort gamla kultklassiker såsom X-COM-serien.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0