Mana och SaGa blir portade?

Siliconera publicerade häromdagen en liten notis att Square-Enix haft ett möte med sina investerare, där publiken fick möjlighet att ställa lite frågor.

En fråga som kom upp var ifall det fanns några planer på nya titlar inom de klassiska Mana- eller SaGa-serierna. Svaret som erhölls var att det inte fanns några planer på nya titlar... men att det fanns planer på att porta spel från båda serierna.

Detta kan ju ses som både positivt och negativt. Båda seriernas största titlar, Secret of Mana och dess uppföljare, samt Romancing SaGa-subserien, båda för 16-bitars Super Nintendo, har fått en del tvivelaktiga uppföljare på de senare konsollgenerationerna, som på sin höjd fått ett ljummet mottagande.

Kan dessa spelserier göras rättvisa med en i dagsläget nyproducerad titel? Det vill säga utan att det blir ett bastardiserat casual-spel med ett legendariskt namn ytligt påklistrat på kartongen.

Portar å andra sidan, är ju alltid ett intressant ämne åtminstone. Seiken Densetsu 3 fick ju t.ex. aldrig någon västerländsk release p.g.a. tekniska begränsningar och för att spelet redan till bristningsgränsen var inklämt på en sprängfylld kassett. Om dagens teknik kunde möjliggöra en officiell översättning hade det nog blivit uppskattat av väldigt många.

Både Makai Toushi Sa·Ga och Sa·Ga2: Hihō Densetsu​ (som vi i väst lärde känna som The Final Fantasy Legend och Final Fantasy Legend 2 på den klassiska svart-vita Game Boy:en) har sedan tidigare 3D-remakes på Nintendo DS i Japan och i år fick även den sista delen i triologin, Jikū no Hasha ~ Sa·Ga 3 en Japan-exklusiv 3D-remake.

Vad kan vänta härnäst? En 3D-remake på det första Seiken Densetsu, även känt som Final Fantasy Adventure (och i Europa även kallat Mystic Quest för att förvirra saker ytterligare)? Fast det kanske inte är så troligt i och med att det 2003 fick en sorts remake i form av Sword of Mana på Game Boy Advance.

En rimlig teori skulle vara om det rör sig om rena portar för t.ex. WiiWare eller Virtual Console, dock har ju japanska Virtual Console både Seiken Densetsu 3 och Romancing SaGa-spelen och likaså finns t.ex. Legend of Mana redan på PlayStation Network.

Min sista teori är att det rör sig fler om iOS- eller telefon-portar, då bl.a. det första Secret of Mana och Final Fantasy III går att spela på din iPhone eller iPad och t.ex. Sony Ericssons Xperia Play kan köra PlayStation Suite-spel (till vilket Square-Enix ännu inte släppt något).

Med ovanstående i åtanke så är nästan det sistnämnda som känns mest troligt, för därefter börjar jag få slut på rimliga teorier om vad det kan vara de menar att de tänker göra med spelserierna, såvida de faktiskt inte funderar över att korsa regionsgränserna eller nyöversätta spel. För de som ännu vältrar sig i 16-bitarseran är det iallafall ett väldigt spännande uttalande och förhoppningsvis kan det röra sig om något som även kan röra oss som bor i PAL-regionerna.

Kommentarer
Postat av: Kim Wegstedt

Hej hej vad intressant dina poster verkar vara! kommer verkligen att läsa dina inlägg igen! :p Hoppas du har en trevlig vardag :)

2011-06-30 @ 02:00:18
URL: http://jade.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0