Vikten av att hålla sina anställda på gott humör...

Den svenska Nintendo-distributören Bergsala var noga med att försöka undvika en potentiell skandal med Dead or Alive: Dimensions. Men vad jag personligen misstänker beror på en upprörd medarbetare har resulterat i något betydligt mer pinsamt vilket uppmärksammades i svensk media i förrgår.

Edutainment och barnspel har blivit en ganska stor marknad på allehanda Nintendo-konsoller och när Bergsala skulle marknadsföra titeln Successfully Learning German Year 2 i Sverige, på sin hemsida, så länkades spelet med den lite märkliga webadressen www.nintendo.se/wii/wiiware/arbeit-macht-frei, vilket kan beskådas och bekräftas via Google's händiga webcache.

Att frasen har starka högerextremistiska anspelningar och bl.a. prydde grinden till Auschwitz borde även de som systematiskt skolkade från historielektionerna känna till.

Ursäkten som Bergsalas pr-ansvarige har kommit med lyder, för att citera Sydsvenskan: "Den person som skrev det var inte insatt i varifrån frasen kommer eller vad den betyder" med slutklämmen "Även de största kan ju göra misstag". Om man surfar runt lite på den aktuella delen av hemsidan, www.nintendo.se/wii/wiiware, blir det väldigt fort väldigt uppenbart att den interna katalogstrukturen på hemsidan lyder som följande: www.nintendo.se / huvudkategori / underkategori / speltitel ...och det är ju i denna ganska tydliga katalogstruktur som frasen av "misstag" "råkat" smyga sig in.

Så teorin om att någon av misstag råkade skriva en slumpmässig tysk fras, vars innebörd han inte kände till, på stället där spelets titel skulle infogas och det av ren slump råkade bli väldigt väldigt anstötligt... låt oss säga att det är högst osannolikt.

Vi kan ju med stor säkerhet då anta att det istället var högst avsiktligt gjort och det man då kan man fundera över är vad syftet kan ha varit. Är det en protest mot Bergsala som arbetsplats och ett försök att likna det vid ett koncentrationsläger? Är det en subtil attack mot Bergsala för Dead or Alive-incidenten och försöker antyda att Bergsala kanske skulle vara den lite mildare Seinfeld-definitionen av nazister för att de försöker tvinga på någon form av censur på den svenska spelmarknaden? Eller är det bara ett osmaklgt försök att göra sig lustig därför att någon helt enkelt tröttnat på att skriva artiklar om barnspel?

Sensmoralen man åtminstone kan ta med sig från denna incident torde iallafall vara: Ta väl hand om dina anställda. Annars kommer de sannolikt att protestera. På internet. Där alla kan se.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0