Cave självpublicerar utanför japan!

De första konsollportarna av Cave-shooters som gjordes var DonPachi och DoDonPachi för PlayStation och Sega Saturn, som givetvis var Japan-exklusiva releaser.

När arkadhårdvara och hemkonsollerna sedan skiftade generation fick vi se Espgaluda, DoDonPachi Dai Ou Jou, Mushihime-sama och Ibara för PlayStation 2. Givetvis nådde inte dessa releaser heller utanför upphovslandets gränser.

När den nuvarande generationen konsoller kom så valde Cave Xbox 360 som målplattform och DoDonPachi Dai-Fakkatsu, Ketsui och DeathSmiles släpptes regionslåsta för den japanska marknaden. Sedan hände det fantastiska som jag nämnt flertalet gånger i olika inlägg att Cave släppte Mushihime-sama Futari och Espgaluda II regionsfria för Xbox 360. Trots att dessa sades skulle bli de sista spelen utan regionslåst så följde även en dubbelrelease av Muchi-Muchi Pork och Pink Sweets.

Vad som var kanske ännu mer fantastikt var att DeathSmiles så småningom fick en utgivare i Nordamerika i form av Aksys Games. Detta var en milstolpe i form av att det därmed blev den första Cave-shootern som officiellt släppts i Nordamerika. Denna milstolpe flyttades i år till Europa när DeathSmiles gavs ut här tack vare Rising Star Games.

Just DeathSmiles fick en uppföljare med titeln DeathSmiles IIX, som släpptes i Japan innan den första delen ens hade nått Nordamerika. Nu rapporterar Siliconera något som låter något för bra för att vara sant nästan. Tydligen skall Cave själva nu publicera uppföljaren till DeathSmiles i Nordamerika. Man bör kanske inte ropa hej förrän man tagit sig över Stilla havet, men man kan ändå fundera över vad detta skulle kunna innebära för genren. Nog för att det inte har nämnts något om Europa, men om detta är slutet på genrens övergripande Japan-exklusivitet så är det ett litet steg för ett enskilt spel och ett gigantiskt steg för de västerländska spelarna.

Man kan iallafall hålla tummarna på att detta kan bli den nya trenden och man i samma utsträckning inte längre behöver ruineras av import- och fraktkostnader.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0