Deus Ex och skumma regionslås på PC?

Det hade ju varit synd och skam att inte nämna något när en ny uppföljare, eller ja, en prequel, till ett av världens kanske bästa spel, Deus Ex, släpps i veckan.

Seriens tredje del heter Deus Ex: Human Revolution har utvecklats av Eidos Interactive och skall publiceras av allas vår forna JRPG-jätte Square-Enix:


Ursprungsspelet Deus Ex kom 2000 och utvecklades av en sektion av det icke längre existerande Ion Storm Inc. med Warren Spector (även känd för bl.a. System Shock och Thief: The Dark Project) i spetsen. Spelet har utnämnts till året spel av bl.a. BAFTA, GameSpy och PC Gamer och brukar utöver detta regelbundet nämnas i topplistor som försöker sammanställa bästa spelen genom tiderna.

Än så länge verkar Deus Ex: Human Revolution iallafall ha fått överlag god till blandad kritik.

Tidigare i veckan har det dock varit väldiga rabalder kring PC-utgåvan av spelet, då Eidos Interactive gick ut med att de fysiska kopiorna till PC skulle regionslåsas. Detta är ju ett tämligen oortodoxt förehavande, men det skulle motiveras med att p.g.a. icke-existerande bluray-standard på PC-plattformen så går det inte att få in alla språk på en och samma DVD. Lösningen skulle bli då att man digitalt får ladda ner det språk man skall ha spelet på, samtidigt som de verkar försöka hävda att alla versioner skulle få möjlighet att ladda ner alla språk i vilket fall som helst.

Om jag förstår det rätt skulle detta ha inneburit följande: du kan inte importera spelet från t.ex. Storbritannien, därför att spelen skulle regionslåsas. Anledningen till att spelet är regionslåst är för att det inte går att få plats med alla spelets språk på samma skiva, vilket gör att du digitalt måste ladda ner det övriga språk du vill ha spelet på. Oavsett om du köper ett spel som är regionslåst till Storbritannien så kommer du att ladda ner vilket språk du vill. Tyvärr har svårt att regionslåset fyller det syfte det påstås, utan det ser snarare ut som ett försök att stävja och kontrollera ev. import av spel.

Efter den massiva kritik som detta initiativ fick från spelare världen över har nu Eidos Interactive backat och inget regionslås på PC-releasen påstås förekomma.

Jag vet inte om man kan dra paralleller med t.ex. Capcom's permanenta sparfiler, om det är nya kreativa vägar att kontrollera spelmarknaden, då de traditionella beprövade och ständigt icke-fungerande DRM-skydden forstätter ställa till problem för laglydiga spelkonsumenter världen över. Det borde iallafall ses som något positivt att en del spelföretag tar till sig kritik från sina kunder.

Med tanke på att Deus Ex: Human Revolution ändå bygger på ett av historens absolut bästa spel, så vore det mer än synd att inte sträva efter att upprepa bedriften, samt att det vore ännu mer synd att låta konstiga påhitt som detta sätta käppar i hjulet.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0