Musik 2011: Darkest Hour, med tillhörande omslagskontrovers

För den som ännu inte helt lyssnat sig trött på genrerna melodeath, metalcore eller någon av alle de potentiellt hårfina hybrider som kan tänkas finnas däremellan, så kan det vara värt att uppmärksamma att amerikanska Darkest Hour släpper nytt album i år som kommer att gå under namnet The Human Romance. Ett smakprov i form av låten "Savor the Kill" från skivan finns att lyssna på, för den som önskar:

 

På de nyhetssiter som publicerat nyheter om Darkest Hour och samtidigt passat på att bifoga omslaget till deras kommande The Human Romance, så har det ofta bara varit en tidsfråga innan det trillat in kommentarer att omslaget är kusligt likt ett annat skivomslag från 2008, nämligen från en skiva vid namn Forever More av ett amerikanskt band som kallar sig Tesla. För den som sedan väljer att rota lite mer så kommer det även fram att Fall Out Boys Greatest Hits från 2009 i detta sammanhang plötsligt har ett tämligen bekant skivkonvolut...

 

Det är kanske knappast värt att försöka rota i vem som har stulit från vem, då man helt enkelt kan ta och googla frasen "hugging skeletons", för att både hitta artiklarna från 2007 när dessa uppsendeväckande, 5000 år gamla, kramandes skelett hittades, samt för att hitta bilden i dess o-photoshoppade original. Såvitt jag vet har det inte hittats allt för många skelettfynd av den här typen, så om man vill ha lite genuint post-life mys till sitt omslag så är ju dessa the ones att köra på. Riskerna med att basera album-konst på redan existerande publika foton är ju uppenbara; att någon redan har, eller kommer att få samma idé förr eller senare.

 

Detta är ju heller faktiskt inte första gången det hänt, då en liknande incident ju uppstod med omslagen till Black Sabbaths Born Again och Depeche Mode-singeln New Life. För den som är intresserad att läsa mer om denna incident specifikt så finns det en artikel som tar upp ämnet här.

 

Fler exempel går säkerligen att hitta, men det går åtminstone att konstatera att om man till fullo vill undvika olika grader av pinsamma sammanträffanden, så är det nog säkrast att se till att göra allting själv från grunden.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0