Nintendo skadar dina barns ögon... sedan 1995!

Det är väl få som undgått Nintendos kommande handhållna konsoll, Nintendo 3DS. Det intressanta med denna konsoll är ju att den är ännu en produkt i den kommande mängden prylar som erbjuder 3D-bild, med det nämnvärda undantaget att den har en 3D-skärm som inte kräver någon form av glasögon.

Nintendo själva har gått ut med varningar inför 3DS' lansering om att yngre barn inte skall använda konsollen med 3D-läget på (det går även att spela med vanlig 2D-skärm), då de riskerar att få ögonskador p.g.a. att deras ögon inte är fullt utvecklade ännu. Detta är något som vissa tabloidmedier verkar försöka skapa lite hysteri över.

För den vars déjà vu-klocka inte redan klämtat så kan det tilläggas att detta inte är Nintendos första försök på en 3D-konsoll. Första försöket gjordes redan 1995 med den gigantiska totalfloppen som gick under namnet Virtual Boy. Den var allmänt konstig och klumpig, hade ett begränsat spelutbud och hade en 3D-effekt som, om än funktionell, inte var särskilt imponerande. Delvis berodde det på att konsollen enbart hade två färger, svart och röd, för att hålla produktionskonstnaden nere. Denna konsoll hade faktiskt även den precis samma varningar när det gällde dess användning hos yngre barn, samt att många tenderade att generellt få huvudvärk av att spela på konsollen.

Flopp eller inte, i och med att det har tagit uppåt emot 15 år innan Nintendo försökt igen så måste man väl ändå säga att Virtual Boy var hiskeligt före sin tid.

De flesta varningar företag kommer med kring sina kommande och nuvarande 3D-tekniker saknar ofta någon utförligare medicinskt underlag och är väl mest för att hålla ryggen fri när stämningshungriga individer med total brist på sunt förnuft och allmänt hälsovådligt beteende hittar nya kreativa sätt att skada sig själv med företagets produkter. Dock så tror jag nog att samtliga föräldrar med minsta intresse för sina barns välmående bör ta ev. varningar till sig och inte låta de allra yngsta spela 3DS med 3D-bild på.

För även om det känns händigt att avsäga sig allt ansvar och försöka skylla på spelföretag när man inte har lust att ta hand om sina barn, så vet man ju faktiskt aldrig. De fulla följderna av dagens 3D-teknik är svår att uppskatta förrän facit finns till hands och tekniken funnits på marknaden en tid.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0