Retail-shooters till PS3?!

Den sido-scrollande danmaku-shootern har väl en relativt liten, men entusiastisk, skara anhängare. Det är inte allt för många företag som utvecklar den typen av spel och en stor del av marknaden utgörs av doujin-produktioner. De större kommersiella spel som produceras i första hand för japanska arkadmaskiner. Efter det är det inte alla arkadspel som portas till hemkonsoller och av de som gör det är det ännu färre som får officiella releaser utanför japan.

De flesta hemkonsoll-releaser av dylika spel har varit till Xbox 360, som enbart har en DVD-spelare, vilken lider hårt av regionslåsning. Det innebär att man antingen måste chippa sin konsoll för att importera spel, vilket inte är jättebilligt, eller bränna spelen, vilket inte är jättelagligt. Vill man vara något lagligare kan man kanske istället importera en utländsk konsoll, och sedan importera spel till den, vilket är ännu mindre jättebilligt. I absolut bästa fall kan man komma undan med att blott fejka och registrera ett japanskt konto till konsollens online-tjänst och sedan importera japansk online-valuta för att handla online för.

Visst det har kommit ett par regionsfria releaser, samt det har kommer någon enstaka PAL-release av spel, samt att även europeiska XBLA har fått in några enstaka titlar, men det täcker långt ifrån hela utbudet av spelvärdiga japanska danmaku-spel.

Sedan har vi då PlayStation 3, vilket har en Blu-ray-spelare, vilket i princip är regionsfri. Ja, bakåtkompatibla spel har fortfarande regionslås, men vad gäller PS3-spel finns det delade meningar. Vissa påstår att regionslås fortfarande gäller på PS3-spel. Vissa säger att amerikanska, men inte europeiska PS3:or kan spela japanska spel. Vissa menar på att regionskodningen (som ändå faktiskt finns på blu-ray-skivor) inte förhindrar importspels körbarhet, utan enbart används för att avgöra vilket språk multilinguala skall spel köras på.

Denna diskussion kan visserligen ses som meningslös då det inte har kommit några retail-danmakus att importera till PS3...

...än:

 

Jag måste erkänna att jag generellt inte har varit någon stor anhängare av subgenren av shooters som går under det fyndiga namnet "cute-em-ups". Inte för att jag principiellt har något emot den visuella stilen, utan för att spelmekaniken i de jag provat oftast har varit undermålig och klumpig. Dock måste jag erkänna (visserligen i total brist på Cave-shooters till PS3) att det faktiskt ser rätt hyggligt ut, även om det inte verkar ha något två-spelarläge.

 

Spelet har utvecklats av det japanska spelföretaget G.Rev, som utöver att ha jobbat lite på Ikaruga, gjort ett flertal rätt uppskattade shooters för Sega's underskattade Dreamcast. PS3-versionen av spelet har fått den lätt ihågkomliga titeln: Mamoru-kun wa Norowarete Shimatta: Meikai Katsugeki Wide Version. Spelet i sig har redan släppts på Xbox 360 i japan men skall nu alltså släppas på PS3 i en något "upphottad" version.

 

Det släpps i mars i japan och generell konsensus verkar vara att det är föga troligt att det släpps utanför landets gränser. När ekonomin kan motivera det så känner jag mig dock tämligen sugen på att prova hur regionskodningen på PS3-spel fungerar i praktikten...


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0