Mer Mega Man har gått i graven...

Det var egentligen andra saker jag tänkt skriva om, men jag vill ändå ta tillfället i akt och göra en notis om att ytterligare två Mega Man-projekts produktion numera har upphört.

För ett hyfsat tag sedan så gick det kommande Mega Man Universe i graven. Ursprunligen har jag för mig att det talades om att det kunde vara någon form av online-baserat dito varefter den våta drömen om ett Mega Man-MMO väcktes, men i själva verket var det mest tänkt att folk skulle kunna bygga egna banor och gubbar och antagligen delge till varandra. Bortsett från detta var den enda featuren de verkade skryta med var att man kunde spela som den fula gubben från den amerikanska box-arten till det första Mega Man... så jag förstod personligen aldrig poängen med Mega Man Universe och kan heller inte påstå att jag sörjt dess bortgång.

Nu har dessvärre även produktionen av Mega Man Legends 3 och den tillika kommande prototyp-versionen, båda för Nintendo 3DS gått i graven, vilket känns desto tristare.

Mega Man Legends, kallat Rockman DASH i Japan, var en spinoff som kom först 1997 i form av ett action-RPG i tredjepersonsvy för PlayStation (men som därefter portades till andra konsoller), vagt baserat på Mega Man och som faktiskt var den blott andra spinoff-serien som kom efter Mega Man X. Spelet fick en uppföljare i form av Mega Man Legends 2 samt en spinoff (vilket därmed blir en spinoff på en spinoff) i form av The Misadventures of Tron Bonne. 2008 kom det även ett Japan-exklusivt mobilspel som jag personligen aldrig hört talas om, men det finns visst.

Även om det var en av de första serierna som valde att spinna vidare på Mega Man-universumet så skall det utspela sig kronologiskt sist av samtliga konstiga Mega Man-serier som kommit härefter, förutsatt att man vill hävda att det finns någon kontinuitet och kronologi i det virrvarr av Mega Man-spel som idag har producerats.

Även om det inte blivit den största spinoff-serien, så har den fått generellt gott mottagande av fansen.

I modern tid var det då tänkt att serien skulle få ett officiellt tredje spel, men det kommer dessvärre aldrig att fullföljas. Visserligen har det sagt att projektet aldrig någonsin godkändes av Capcom till att börja med, men produktionen var i full gång och det verkade ligga mycket hjärta bakom den. Utöver detta var det en tämligen intressant och experimentell produktionsprocess, då de använde sig mycket av feedback från spelare. Regelbundet hölls tävlingar där folk kunde skicka in förslag på saker, eller rösta på olika saker som t.ex. vilka karaktärsdesigner som skulle användas etc.

Med den erfarenhet av speldesign som jag själv har så är jag inte helt säker på att majoriteten av spelarna själv förstår vad de vill ha, eller vad som nödvändigtvis kommer att resultera i det bästa spelet, men det är helt klart ett intressant tillvägagångssätt och det hade varit kul att se hur resultatet faktiskt hade blivit.

Det får vi nu dessvärre inte göra. Capcom gör inte saken bättre genom att i en serie av twitter-poster (som finns här delvis sammanställda av en individ som lade ner över 15 timmar av sin fritid att stödja, promote:a och producera material till projektet) har helt och hållet beskyllt nedläggningen av projektet på fansen och hävdar att de inte var engagerade, vilket är en saftig spottloska i ansiktet på de som lade ner hjärta och själ i att stödja utvecklingen.

Capcom verkar numera spendera all sin tid med att stöta bort de få anhängare de har kvar, vilket är en tämligen intressant marknadsföringstaktik...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0