Kunio-kun är tillbaka?

Miracle Kidz, vars namn lika gärna skulle kunna passa till något helt annat än spelutveckling, är en indie-grupp bestående av bl.a. Mitsuhiro Yoshida och Hiroyuki Sekimoto, som var designers på Technōs och designade de flesta spelen med Kunio-kun i huvudrollen tills det att Technōs lades ner. Det visar sig att de numera håller på med att... ja, göra remakes av eller producera nya spel med Kunio-kun i huvudrollen!

Kunio-kun, som mer eller mindre blev japanska Technōs maskot, är väl kanske inte riktigt lika välkänd i Europa och Amerika. Bland annat så har han på grund av klantig lokalisering lanserats både som "Alex" och som "Crash Cooney" till den amerikanska publiken. I Japan är han i varje fall en konsekvent benämnd figur som figurerat i en uppsjö spel. De flesta av hans spel har antingen varit mer, eller betydligt mindre, konventionella sport-spel eller spel där man skall slå folk på käften. Även i de sportspel som fokuserat på de mer traditionella sporterna har det ofta förekommit ett påtagligt element av att slå-folk-på-käften, även om den verkliga motsvarighetens regelbok oftast inte förespråkat eller tillåtit den formen av beteende.

I väst har enbart ett fåtal av de tjugotal Kunio-kun-spel som producerats släppts och några av de titlar som vi kanske kan tänkas känna igen är Renegade, River City Ransom, Super Dodge Ball, Crash 'n the Boys: Street Challenge och Nintendo World Cup.

Miracle Kidz har två nuvarande projekt. Dels rör det sig om en port av Downtown SMASH Dodgeball! (som redan släppts till Xbox Live) till WiiWare, som i sig är en remake på Super Dodge Ball för NES. Spelet är, föga förvånande, ett dodgeball-spel med betoning på lättsamt tecknad våld. Det har iallafall släppts översatt till engelska på Xbox, så man får nästan anta att det släpps i lokaliserad form i väst även på Wii, inte minst för att NES-originalet redan finns på Wii Virtual Console i Japan.

Deras andra projekt är en direkt uppföljare till River City Ransom (eller Street Gangs, som det visst hette i Europa), med den spännande titeln River City Ransom 2. River City Ransom, för de som inte är bekanta med spelet, kan liknas vid om Double Dragon hade gjorts väldigt cartoony och med lätta RPG-inslag. Liknelsen med Double Dragon är tämligen slående, inte minst för att Kunio-kun's skapare, Yoshihisa Kishimoto, även är upphovsman till just Double Dragon-serien.

Även om det kommande spelet tekniskt sett verkar bli den första direkta uppföljaren till River City Ransom, så finns det ett par Japan-exklusiva titlar som mer eller mindre bygger på samma spelmekanik. Dels finns det Famicom-titeln Downtown Special: Kunio-kun no Jidaigeki da yo Zen'in Shūgō! som i emulerade sammanhang ibland felaktigt brukar benämnas som just "River City Ransom 2", eller i annat fall som "Technos Samurai". Sedan finns det även Super Famicom-titeln Shodai Nekketsu Kōha Kunio-kun, som verkar vara ett betydligt mer story-drivet beat-em-up än River City Ransom. Båda har givetvis Kunio-kun i huvudrollen.

Huruvida River City Ransom 2 kommer att lokaliseras har jag inte hittat någon bekräftelse på, men personligen hoppas jag innerligt det. Kanske inte för att jag suktar efter en uppföljare på River City Ransom, utan därför att om Miracle Kidz fortsätter på linjen att bearbeta Kunio-kun spel, så finns det en liten möjlighet att västvärlden kanske kan få se en remake eller uppföljare på världens bästa hockey-spel, Ike Ike! Nekketsu Hockey Bu: Subette Koronde Dairantō.

Om den nätta titeln Ike Ike! Nekketsu Hockey Bu: Subette Koronde Dairantō inte ringer några klockor så kanske några iallafall vet att ett hockey-spel blir hänsynslöst teasat i slutet av Crash 'n the Boys: Street Challenge med titeln "Crash 'n the Boys: Ice Challange", som sedan aldrig fick någon release utanför Japan.

Jag inser att det antagligen är omoraliskt att uppmana till emulation, så det är inte på något vis det jag säger, men jag uppmanar alla som inte gjort det, att på något vis, testa Ike Ike! Nekketsu Hockey Bu: Subette Koronde Dairantō då ni hittills fullständigt gått miste om det bästa hockey-spelet någonsin, oavsett plattform...


Seriously, EA Sports, släng er i väggen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0