Legendarisk Treasure-shooter till XBLA

Det japanska spelföretaget Treasure är väl utan tvekan mest känt för sin kultförklarade, lite lätt monokroma, shooter Ikaruga. Det tog blott två år för spelet att ta sig från de japanska arkadhallarna ändå bort till Nordamerika och Europa när spelet 2003 portades för Nintendos GameCube.

Även om spelet kanske inte har gigantiska försäljningssiffror att skryta med så har det en gedigen fanbase och är av många hyllat som kanske det bästa sidoscrollande shooterspelen någonsin (samt att det innehar ett episkt soundtrack komponerat av spelets huvuddesigner Hiroshi Iuchi, vill jag passa på att tillägga), så pass att det 2008 re-releasades igen världen över via Xbox Live Arcade med nya features som online co-op och officiella leaderboards.

En påtagligt mindre känd, men kanske nästan ännu mer kultförklarad, Treasure-titel är den spirituella föregångaren till Ikaruga som går under namnet Radiant Silvergun. Spelet släpptes enbart i Japan för arkadhallarna men med en tillhörande Japan-exklusiv Sega Saturn-port. Spelet är en raritet, men inte omöjligt att få tag på. Har du minst 200$ att lägga ut så finns det flera exemplar på eBay. Då måste du nog antagligen även ha en japansk eller chippad Sega Saturn, alternativt någon form av region-konverterare (som jag är osäker på riktigt hur de fungerar).

För de som inte har entusiasmen eller resurserna att genomföra ett sådant projekt, men istället kan uppvisa lite tålamod (efter blott 13 års redan befintlig väntan), så kommer nu Xbox Live Arcade att få tillgång till Radiant Silvergun under 2011, med högupplöst grafik och online co-op, vilket tveklöst bemöts av jubel från både Ikaruga-fanatiker och övriga shooter-entusiaster.

Spelet skall enligt källor vara baserat på Sega Saturn-porten, som till skillnad från arkadversionen innehåller animerade cut-scenes, producerade av den rätt etablerade anime-studion Gonzo, som kanske kan tänkas vara mest känd för serien Afro Samurai (även om de givietvis har producerat rätt mycket annat också).

Jag har hört att Xbox Live Arcade kan ha vissa regionsbegränsningar, men jag har inte läst något om att något sådant skulle appliceras på Radiant Silvergun, samt att XBLA-releasen av Ikaruga inte hade något sådant, vilket för hoppningsvis då innebär att hela världen (och därmed västvärlden för första gången) kommer att få ta del av denna legendariska shootertitel. Sakteligen fylls luckorna från shooter-titlar var releaser i väst skamligt uteblivit tack vare digital speldistribution. Även om jag personligen oftast förespråkar och föredrar retail-releaser får denna typen av initiativ givetvis två tummar upp.


Jag vill dock passa på att påpeka att jag själv aldrig provat detta spel och kan egentligen inte uttala mig om huruvida det är bra eller ej, utan hype:ar det enbart med utgångspunkt från rykten, befintlig hype och dess legendariska status som raritet i shooterkretsar.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0