Moderniseringen av Sveriges valuta

Riksbanken håller för tillfället på med projektet att designa om och modernisera den svenska fysiska valutan, alltså att arbeta om våra sedlar och mynt. I dagens samhälle undviker många, åtminstone från de yngre generationerna, att hantera fysiska pengar, som kanske ses lite som monoliter från det förgångna, utan sköter majoriteten av sina transaktioner via betalkort.

Att bearbeta om valutan och introducera nya valörer tror riksbanken kommer att stimulera intresset för t.ex. myntsamlande och ja, från de myntsamlare som för tillfället mättat sina kollektioner kan man säkerligen höra ett svagt, men unisont, jubel.

Den stora frågan är givetvis hur de nya mynten och sedlarna kommer att se ut och vilken typ av motiv som kommer att pryda dem. Riksbanken har en e-postadress, [email protected], där allmänheten själv har möjlighet att komma med förslag som de kan ta under beaktning.

Ett förslag som de fått är visst den odrägliga svenska 80-talsgitarristen Yngve Malmsteen, och i en artikel på di.se där de pratat med Christina Wejshammar från riskbanken har de gjort ett skönt montage där de photoshoppat in Yngwie's plyte på den nuvarande hundralappen.

Jag är personligen ingen stor anhängare av Yngve Malmsteen och jag ifrågasätter hur representativ han bör vara får vårt land, men jag måste erkänna att det ändå är något tilltalande med tanken att kunna räcka fram en sedel i kassan nästa gång man köper mjölk som skulle kunna vara prydd av sloganen: "You've released the fucking fury!"

Kommentarer
Postat av: Linda

Haha, OMG vad hemskt. Såg en Facebookgrupp som skapats enbart i syftet med att de vill ha Sauron från Sagan om Ringen på 200-lappen. Lite väl... osvenskt? ;)

2011-03-08 @ 17:37:17
URL: http://leecastillio.wordpress.com
Postat av: Linda

Måste helt klart vara så. Mordor = Sverige. Hmm... Skulle Sauron vara typ... Carl XVI Gustaf då eller? ;) Tycker väl att hans majestät är lite för tam för liknelsen kanske.

2011-03-10 @ 18:17:52
URL: http://leecastillio.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0