Musikgenren får dödsryckningar?

Activision meddelade som bekant för ett tag sedan att Guitar Hero-franchisen lagts på is och att inga fler spel är planerade. Huruvida detta är ett korrekt antagande att musikgenren så att säga skulle vara "död" eller inte, är högst spekulativt.

Activisions agerande har dock inte hindrat andra företag från att försöka lirka facklan ur Guitar Hero's stela döda fingrar i hopp om att kunna bära den vidare. Ubisoft nämnde nämligen under gårdagen att de tänkte ge sig in i leken med sitt kommande Rocksmith, vars titel står föga ut från mängden av halvtaskiga Guitar Hero-kloner som finns i rea-korgen hos din lokala spelhandlare.

Hur skall Rocksmith kunna lyckas där Guitar Hero inte ens tänker försöka längre? Jo, Ubisoft hävdar att Rocksmith, till skillnad från party-spelet Guitar Hero, är en genuin musikupplevelse och skall tillåta dig att spela med en riktig gitarr. Det verkar som att man kommer kunna plugga in vilken gitarr som helst och kräver inte någon specialkonstruerad psuedo-gitarr för ändamålet.

Stämmer det att det har stöd för vilket godtyckligt instrument som helst så hade det ju helt klart varit intressant att prova kanske, då man iallafall inte behöver lägger ut ytterligare tusenlappar på plastgitarrer.

Skulle de vara så att Ubisoft kräver en egenhändigt konstruerad kontroll, så kan man ju undra hur det skiljer sig från Power Gig: Rise of the Six String som också utannonserades nyligen. Power Gig använder sig av en kontroller som är i något mindre skala än en riktig gitarr, men påstås ändå vara en fullt funktionell gitarr när den inte används till spelet. När man tänker på att seriöst försöka använda Power Gig-gitarren som ett instrument så känns det lite som att man i så fall lika gärna skulle kunna köpa en gitarr på Rusta och kunna få samma ljud och spelbarhet. Men man skall inte döma ut något i förskott.

Sedan kan ju tilläggas att Rock Band 3 redan har en hybrid mellan plastkontroll och gitarr på marknaden i form av sina "Pro"-instrument.

Dock kan vi nog alla med säkerhet konstatera att varken Rock Band, Rocksmith eller Power Gig har en unik idé, eller ens varit de första kommit på den. De flesta som över huvudtaget spelat Guitar Hero (eller motsvarande klon) har antagligen tänkt tanken "när kommer Guitar Hero med stöd för riktiga gitarrer?".

Redan 2007 så fanns det en lovande titel vid namn Guitar Rivals som skulle göra precis detta. Men med tanke på att hemsidan inte har uppdaterats sedan 2008 och titeln ännu inte sett dagens ljus så kan man ju undra vad som hände. Teknologin kanske inte fungerade så bra i praktiken?

Likaså hade (de kanske något otippade) Disney även ett finger med i leken och höll på att utveckla Disney Star Guitarist. Spelet skulle lära dig spela "riktig" gitarr med hjälp av Disney-musik. Nu är det väl kanske inte den genomsnittliga spelarens önskedröm att få spela Hannah Montana- eller High School Musical-låtar, men om tekniken fungerat så hade den ju lätt kunnat appliceras på annat. Dock har jag inte hittat någon nyare information än från 2009. Så än en gång undrar man, vad hände? Håller titeln fortfarande på att utvecklas?

Om man bortser från Rock Band 3's pseudo-gitarrer så är det fortfarande ingen som lyckats sammanfoga musikspelen med riktigt riktiga instrument. När någon lyckas så kan det vara en potentiell guldgruva förutsatt att man hittar en teknik som fungerar stabilt och är precis nog för att kunna ge en vettig och rolig spelupplevelse.

Eller så har Activision kanske rätt och vi har tröttnat på alla former av sunkiga Guitar Hero-kloner och det enbart är ett oprofitabelt slöseri med tid och energi. Någon kommer kanske att få gråta blod eller så kommer de att skratta hela vägen till banken. Antaganden om genrens framtid är ju, som sagt, spekulativa.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0