Raiden Fighters Aces till Europa

Idag skulle, för den som eventuellt har väntat, äntligen Raiden Fighters Aces för Xbox 360 släppas i Europa. Men tydligen så har releasen skjutits fram till första juni... oh well.

Raiden är kanske ett namn som ringer en klocka, då det är en av de riktigt klassiska shooter-serierna tillsammans med R-Type, Gradius och kanske Thunder Force som slog igenom i slutet av 80-talet och början på 90-talet och populäriserade den icke-danmaku-men-ändå-väldigt-svåra typen av shooters i både arkadhallar, på konsoll och till hemdatorer.

Raiden Fighters är då en serie av spin-offs till de klassiska Raiden-spelen. Nu var det visserligen inte tänkt sså från början, utan meningen var att det skulle bli en helt självständig shooter-serie med namnet "Gun Dogs", men när man upptäckte att folk blev mer intresserade av spelet om det hade Raiden i namnet så gjorde man det helt enkelt till en spin-off. Det är ju nämligen så industrin fungerar.

Raiden Fighters Aces, mer specifikt, är en samling av de tre Raiden Fighters-spel som släppts, nämligen Raiden Fighters, Raiden Fighters 2: Operation Hell Dive och Raiden Fighters Jet. Det är också den första och enda hemkonsollporten som gjorts av spelserien:


Värt att notera är att första spelet släpptes ursprungligen 1996 och det tredje 1998 men det var inte förrän ett helt decennium efter sista spelet släppts, år 2008, som Raiden Fighters Aces släpptes i Japan och spelen för första gången kunde spelas på en hemkonsoll.

Även om det är den enda fullbordade konsollporten så är det intressant nog inte det enda försöket. Redan 1997 försökte man faktiskt att porta det första spelet i serien till Sega Saturn, men försöket lades ner av okända anledningar. 2003 försökte man sedan igen, denna gång med avsikten att porta båda de första spelen till Xbox och PC som en sammanslagen titel, Raiden Fighters Evolution, men det hela gick åt fanders när företaget som jobbade med porten gick i konkurs.

Nu har det dessutom dröjt ytterligare tre år från det att Raiden Fighters Aces släpptes i Japan till det att det når Europa. Dock är det beundransvärt att intresset för ett ändå inte-så-jättemainstream spel inte har falnat efter 13 år av utebliven Europa-release, utan det finns utgivare som tar tillfället i akt att släpper det och därmed ger möjligheten till de som kan tänkas ha väntat och önskat och haft ett tålamod av bly att äntligen få spela det.

Ännu mer beundransvärt är att det inte rör sig om någon halvtaskig digitalt distribuerad port, utan en faktiskt retail-release, vilket passar de som gillar att kunna äga och spela sina spel även när internet är trasigt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0