Uppkommande retro-shooter (i ordets alla bemärkelser?)

Vill man spela tredjepersons-shooters där man iklär sig rollen som en supersoldat vars främsta stridstaktik bygger på att växelvis ta skydd bakom knähöga väggar och växelvis skjuta sina motkombattanter i ansiktet, så finns det ganska många titlar att välja mellan, då nästan de flesta AAA-spelutvecklare någon gång dragit sitt strå till just den specifika stacken.

Vill man spela moderna sidoscrollande shooters så är utbudet AAA-titlar betydligt tunnare. Förutom japanska Cave som dominerar marknaden med sina delikat välgjorda danmaku-franchises och en handfull titlar från andra några österländska spelproducenter, så utgör faktiskt indie-scenen (eller doujin-scenen om man specifikt syftar på den japanska) en viktig roll i både genrens överlevnad och utveckling.

Nu kan man kanske inte hävda att precis alla bra shooters härstammar från Japan, då bl.a. västerländska Final Form Games håller på att utveckla en indie-shooter med titeln Jamestown: Legend of the Lost Colony som ser ut att kunna bli tämligen lovande:

 

Förutom charmigt pixlig 16-bitarsgrafik så skall det utspela sig under den brittiska kolonisationen på 1600-talet... fast på Mars, ett scenario som, tro det eller ej, används allt för sällan i shooter-sammanhang.

 

Spelet stoltserar med 4-spelare co-op, ett koncept som jag inte på rak arm kan komma på faktiskt applicerats i några större titlar förutom GigaWing 2. En förutsättning för att detta på något vis skall kunna fungera i praktiken är givetvis att Jamestown: Legend of the Lost Colony (precis som GigaWing-serien) använder hela skärmbredden istället för att vrida bilden 90 grader och för att kunna tippa TV:n för att använda bredden som höjd, som brukligt är i vertikalt scrollande arkad-shooters. Jag har personligen inte spelat något danmaku med fyra spelare samtidigt, men det kan säkert vara precis lika kaotiskt som det låter.

 

Utvecklarna verkar även fokusera på den kooperativa aspekten, vilket låter tämligen intressant, så länge det inte krånglar till det ev. fundamentala gameplayet allt för mycket. Att ha olika skepp med olika färdigheter/roller för dock tankarna lite lätt till Valkyrie Sky.

 

Spelet skall först och främst släppas till PC, men bläddrar man igenom hemsidans nyhetsarkiv så verkar det finnas planer eller åtminstone förhoppningar om att det skall kunna portas till andra plattformar så småningom, vilket då antagligen syftar på XBLA eller PSN. Något releasedatum är heller inte satt, men någon gång i år verkar förhoppningen vara.

 

...och vem vet, det kan kanske bli den bästa västerländska shootern sedan Tyrian och Raptor?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0