Dagens begrepp: Streisand-effekten

Då och då mynas begrepp, kanske främst på internet, utifrån verkliga incidenter som sedan används för att beskriva alla liknande efterföljande incidenter.

Det finns iallafall ett begrepp som på internet är känt som Streisand-effekten, vilket är när ett försök att hedja ett stycke information från att spridas, resulterar i att informationen uppmärksammas och sprids i mycket större utsträckning än det hade gjort om man bara hade låtit informationen publiceras för att sedan glömmas bort.

Uttrycket kommer tydligen från en incident som hände 2003, då Barbra Streisand med juridiska medel försökte hejda några foton av sitt hus att publiceras, vilket bara resulterade i ett stort intresse och massvis av publicitet kring fotona. Fail, med andra ord.

Det kan faktiskt vara ett relativt användbart begrepp, då det är fenomen som ofta uppstår när någon eller några försöker påtvinga censur, med hjälp av t.ex. juridiska medel. Ett återkommande exempel är varje gång någon konservativ och trångsynt individ upptäcker våld i ett datorspel och känner att det är sitt kall att försöka bannlysa det. Något som konsekvent leder till att ofantligt många mer kommer att kolla upp och spela spelet, för att se vad "the fuzz is about". Något som är särdeles ironiskt om det rör sig om spel som fundamentalt är rätt dåliga och från ritbordet är dömt till totalflopp och glömska, men i slutändan får rätt hyggliga försäljningssiffror bara för att någon ansåg att det inte borde spelas till att börja med.

Goda avsikter i all ära, men ibland skadar det inte med konsekvenstänkande.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0